• maandag 13 november 2023

Zesdejaars bezoeken kazerne Dossin

Op vrijdag 10 november gingen onze zesdejaars op uitstap naar Kazerne Dossin in Mechelen en de Joodse buurt in het stadscentrum van Antwerpen. Het bleek een interessante en leerrijke uitstap voor heel wat leerlingen.

De kazerne Dossin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland gebruikt als doorgangskamp voor meer dan 25 000 Roma, Sinti en Joodse mensen die vervolgens naar de concentratiekampen in Auschwitz-Birkenau werden gebracht. Vandaag wordt de kazerne gebruikt als een museum om de Holocaust te herdenken maar ook om het belang van mensenrechten te benadrukken.  

Na het bezoek aan het museum trok het zesde terug naar Antwerpen voor een wandeling door de Joodse buurt. "We hebben daar een supertoffe wandeling gemaakt en tijdens het rondkijken veel bijgeleerd" aldus een leerling van het zesde. 

Als school vinden we het belangrijk om onze leerlingen historische kennis mee te geven, zeker als het over mensenrechten gaat. Niet alleen omdat heel wat leerdoelen (bijvoorbeeld in kader van Godsdienst en Geschiedenis) hieraan verbonden zijn, ook omdat we van onze leerlingen echte wereldburgers willen maken met een maatschappijkritische houding.

Benieuwd naar ander nieuws?