Sociaal
kort tekstje over sociaal ...

INFO


FOTO


FILM


VRAGEN?
VIND JE LEUK

Fleur en Hebe

21/02/2020:

Vandaag vertrekken we, eindelijk!  Afscheid nemen, inchecken van de bagage, en weg naar Istanbul, waar we moesten overstappen voor onze volgende vlucht richting Dar-El-Salaam.  Na een goede nachtvlucht, zetten we voet op Afrikaanse bodem. En na nog wat papierwerk aan de douane,  reden we door naar Kay’s Lodge, een mega- gezellig hotelletje. 

 

22/02/2020:

Na een mega-lekkere brunch trokken we verder naar Mikumi.  De rit naar Mikumi was lang maar wel zeer mooi. Hij werd opgesmukt met hyena s, lekkere koekjes en zeer mooie Tanzaniaanse landschappen. Bij aankomst was het enkel nog kamers verdelen en bedtijd.

 

23/02/2020:

Vroeg uit de veren voor een topactiviteit, een safari. We hadden geluk en konden vanuit onze jeep fantastische dieren zien. Leeuwen, olifanten, giraffen, impala’s, krokodillen, nijlpaarden en nog veel meer, allen kwamen ze voor onze lens. Lunch bij een typische supergrote baobab boom, en als afsluiter van deze onvergetelijke dag kruiste er nog een kudde olifanten ons pad.  En wat waren ze schattig die kleine babyolifantjes!  

 

24/02/2020:

Kilosa was onze volgende halte, die we na een hobbelige rit over zandwegen bereikten. Bij aankomst hebben we het Mazinyungu-schooltje voor de eerste keer bezocht. We kregen er een super warm welkom van al de kindjes daar die we niet snel meer zullen vergeten. Ik vermoed dat de hele school naar ons is komen kijken.  Lachend, nieuwsgierig keken ze naar die zwaaiende  vreemde bezoekers. Na het warme welkom moesten we ook nog even langs gaan bij de burgemeester om zijn bezoekersboek te tekenen. Na het middagmaal in het schooltje werd de rest van de dag ingevuld met rust en weerwolven spelen.

 

25/02/2020:

Licht voor de wereld werd nu wel concreet, want bij de rondleiding door de school hadden we een eerste contact met de blinde en slechtziende kindjes. We hebben hun klasje bezocht en ze zongen heel veel liedjes voor ons.

We kregen er uitleg over hoe de blinde en slechtziende kindjes geïntegreerd worden in het gewone onderwijs. We konden ook kennismaken met een blinde leerkracht en mochten zelfs een stukje les mee volgen.

Na een lekker stukje Afrikaans fruit was het dan tijd om de handen uit de mouwen te steken.  We hebben meegeholpen met het bouwen van de nieuwe slaapzaal van het internaat. Zeker nodig om het plaats tekort op te lossen en de netheid te verbeteren. Na een tropische regenbui vertrokken we naar een secundaire school voor een gesprek met een oud-leerling van de Mazinyungu-school. De avond sloten we af, op hotel met wat gezelschapspelletjes.

 

26/02/2020:

Verder helpen bouwen aan de slaapzaal stond op het programma. Tot onze verbazing moesten de kindjes het zand voor de bouwwerken zelf verzamelen en de berg op sleuren. We hebben hen geholpen met de zakken naar boven te krijgen.  Ons respect voor hen steeg samen met het besef hoe goed wij het wel hebben. Ook hielpen we hen met water uit de beek te halen. 

Daarna hebben we de kleren die we extra bijhadden klaar gelegd om uit te delen. Het was fantastisch om te zien hoe blij de kindjes van het internaat waren om nieuwe kleren te krijgen. De meeste deden ze direct aan. We hebben met de slechtziende en blinde kinderen dan de spelletjes gespeeld die we hadden voorzien, zoals: voeldomino, muziekinstrumentjes, grote parels om kettingen te maken en nog veel meer. Na een tijdje hebben we een toernooi goalball gespeeld, dit is een spel dat blinden en slechtzienden kunnen spelen aan de hand van een rinkel-bal. Goalball heeft makkelijke spelregels maar is moeilijker dan dat het er uit ziet. Het doel van het spel is om de bal voorbij de verdedigende ploeg te krijgen.

 

 

27/02/2020:

We verlieten Kilosa, en het schooltje met een rugzak vol herinneringen.  Ze zitten voor altijd in ons hart. En ook ‘s avonds op het strand waren onze gedachten nog daar.  

 

28/02/2020:

Op onze laatste dag, zijn we  in de ochtend het CCBRT-ziekenhuis gaan bezoeken, hier hebben we een rondleiding en uitleg gekregen over wat Licht voor de wereld allemaal doet voor het ziekenhuis. Ook werd er uitgelegd hoe het Robin hood systeem werkt. Na de rondleiding mochten 2 studenten en 1 leerkracht mee om een cataract patiënt te bezoeken. Dit meisje vertelde ons dat haar zicht nu veel beter was na de operatie. Ook legde ze uit hoe de speciaal opgeleide leerkracht haar had meegebracht naar het ziekenhuis. Wat doen ze hier goed werk!

Later die dag zijn we naar de slipway gegaan. Met de boot naar het strand om te genieten van onze laatste dag, en de nodige souvenirs te kopen.

 

29/02/2020:

Met slaapoogjes vlogen we terug naar België. Moe en gelukkig vielen we er in de armen van onze familie, om ze te overstelpen met de verhalen van ons onvergetelijk en fantastisch avontuur.

<< TERUG


SLM - du Chastellei 48 | 2170 Merksem - 03 645 88 27