Latijn
kort tekstje over Latijn ...

INFO


FOTO


FILM


VRAGEN?
VIND JE LEUK

Kathleen JANSSENS
leraar Latijn

Woensdag vertrok ik samen met de leerlingen van Latijn 5uur op uitstap. We moesten tijdens die uitstap een bookwidget invullen. Daar stonden dan allemaal vraagjes met het onderwerp “Latijn” in.  We leerden heel veel bij. Dingen die we al wisten maar ook dingen dat we nog niet wisten, die te maken hadden met Latijn. Tijdens de wandeling ontcijferden wij vaak data, ik denk maar aan kerken, het centraal station. We zagen ook heel wat logo’s en namen die te maken hadden met het Latijn: Leonidas, Proximus maar ook het woord magnum. Op veel gebouwen zagen we Romeinse goden staan. Als ik nu nog eens naar Antwerpen zou gaan zou ik van alles over het Latijn kunnen vertellen, door deze uitstap. 

Het allerleukste vond ik toch wel ‘den Wolsack en de Hofkamer’. Persoonlijk interesseert de 19e en 20ste eeuw mij het meest. Ik vind het zeer bijzonder wat dat gezin wel allemaal niet heeft gedaan om als ‘heel rijk’ beschouwd te worden. Ik vond de plafondschildering echt mooi en de WC zag er ook tof uit. Ik vond het zeer tof om dat tuinhuis te zien. Ik denk dat ik er zelfs eens met mijn ouders, broer en zus naar toe zou gaan. 

Svea

__________________________

De zoektocht begon bij de zoo van Antwerpen en eindigde bij de Schelde. Het was een leuke zoektocht op een plek waar we normaal altijd komen. Maar nu moesten we zoeken naar Latijn in die plekken. Plekken waar we normaal niet zoveel aandacht aan besteden. Als je echt zoekt naar Latijn in Antwerpen zul je zien dat het overal is bijvoorbeeld: in titels van winkels, standbeelden die eruitzien als Griekse goden en teksten gegraveerd in gebouwen. We zijn ook naar museums gegaan die verstopt zaten in kleine straten waar je normaal niet zou denken dat daar ooit zoiets moois verstopt zat achter twee deuren. Maar dat laat gewoon weer zien dat we meer moeten kijken naar dingen dat voor onze neus liggen. Misschien vinden we dan wel iets veel mooiers dan dat we op het eerste oog zien. De zoektocht was heel leuk en het zou leuk zijn als we nog een keer zo een uitstap doen.

Noor

__________________________

Ik vond de wandeling rond Antwerpen heel leuk vooral omdat we de hele dag niet achter een

bank zaten. We hebben heel veel ontdekt en er waren heel veel dingen dat te maken had

met Latijn en Geschiedenis. We maakten verschillende opdrachten zoals bv. woorden

zoeken dat op een latijns woord lijkt of de standbeelden van de Griekse goden benoemen.

Als we klaar waren met een opdracht dan mochten we foto’s maken we hebben bij de eerste

opdracht een groepsfoto gemaakt. Ik en mijn vriendin Svea werkten samen in een groepje.

De wifi was werkte soms en soms niet. We moesten eigenlijk bookwidgets maken op ons

gsm maar door de slechte wifi konden we dat niet doen gelukkig had mevrouw Janssens die

bookwidget afgeprint op papier. We zijn ook naar een hele oude huis geweest dat vroeger

van een man was en daarbinnen hadden we een prachtige plafondschildering gezien waar

we de goden moesten zoeken. Bij het begin van dat bezoekje aan dat oude huis kregen we

een zakje vol met spulletjes. Hieronder vind je een deel van de plafondschildering ↓ in Antwerpen.

 

 

 

 

Amena

__________________________

We zagen eerst twee dieren op een mozai╠łek, een tijger en een leeuw, dan vonden we de zaken Leonidas en Proximus.

Vervolgens liepen we een stukje verder en zagen we maskers uit de oudheid op het Opera-gebouw, en nog een stukje verder zagen we Neptunus en Mercurius op een groot gebouw.

Dan kwamen we bij het Rubenshuis aan, daar zagen we een mooie tuin met Mercurius en Minerva op de portiek, daarna kwamen we aan bij een kerk, daarop stond een chronogram waaruit we het jaar van wanneer de kerk is gebouwd moesten achterhalen.

Dan waren we bij een prachtig huis met een schilderij van de goden dat ook in ons boek stond, daarna, bij het stadhuis stond een afkorting in het Latijn wat betekende: De senaat en het volk van Antwerpen. Dan zagen we een beeldje waarop stond iustitia van het grondwoord iustus wat betekent: rechtvaardig.

Dan zagen we als laatste een standbeeld van de godin Minerva en een zinnetje waarop stond in het Latijn: Pluk de dag!

Milan 

__________________________ 

Toen we aankwamen in Antwerpen gingen we gelijk al naar het Centraal Station. Daar moesten we Latijnse woorden zoeken en jaartallen van wanneer het is opgericht. Zo hebben wij bijvoorbeeld het woord pax gevonden wat betekent vrede.

Daarna gingen we zoeken naar winkels die afgeleid zijn  van latijnse woorden. bijvoorbeeld: tempo-team. Tempo komt dan van tempus dat betekent de tijd of het moment.

Ook hebben wij de tuin van het Rubenshuis bezocht daar stonden twee standbeelden van goden genaamd: Mercurius en Diana.

Ik vond het een zeer leuke uitstap omdat ik veel heb bijgeleerd. Vooral het stuk van de Romeinse goden vond ik interessant.

Oliver

__________________________

We zijn om 8 uur 15 vertrokken vertrokken. Eerst waren we bij de zoo hebben we daar het schilderij voor de ingang bekeken.Daarna waren we in het centraal station gegaan om de klok te bekijken. Dan zijn we op de Keyserlei gewandeld.Daarna zijn we op het operaplein een theater gaan bekijken.Dan waren we op de goden aan het zoeken.Dan gingen we in het rubenshuis.Daarna moesten we romeinse cijfers ontcijferen.Daarna gingen een schilderij bekeken over de goden.Dan zijn we langs het stadhuis gegaan.En daarna zijn we richting school gegaan.

Mohammed

 

 

<< TERUG


SLM - du Chastellei 48 | 2170 Merksem - 03 645 88 27